Egy a tucatból

The Hurt Locker

2022. március 15. 13:49 - Kergeboci

A bombák földjén

Túl sok jóra nem számítottam. Amit tudtam róla, hogy nem túl hiteles és hogy Irak és Amerika.

Úgyhogy pozítivumként hatott, hogy nem egy amerikai zászló lengetős, jaj de gonosz a turbános fajta filmet láthattam, hanem pszichológia nyomás alatt senyvedő emberi roncsokat, akiket bár más-más fajta képen, de a háború egy örök életre megnyomorított. Persze amerikai katonák szemszögén keresztül, úgyhogy még a legutolsó arab hentes is egy potenciális ellenfél a filmben, de pont ez lett az erőssége is.

A szakasz amit nyomon követünk egy bomba hatástalanító csapat 3 tagja. Az egyik a pokolgép szakértő, a másik kettő a támogató. A legerősebb jelenetek elsősorban ez utolsó kettőhöz köthetőek, ők azok akik biztosítják az utcát, amíg kollégájuk a robbanó szerkezettel bajlódik. A legfeszültebb pillanatok ezek, mikor a kíváncsiskodók vagy kötekedők hadát figyelemmel tartva próbálják fenntartani a rendet vagy éppen kiszúrni a potenciális távirányítóval közeledő terroristákat.

De további kiemelendő rész az egynapos távcsöves "párbaj", a katonák gőzkieresztése, vagy az első jelenet gyomorba vágó feszültsége és végkifejlete. Külön tetszett a bosszú "hadjárat" és a harmadnap kapott arcul csapás, ahol rájövünk (ha addig nem is), hogy bizony a főszereplő is csak egy egyszerű ember, egy nem egyszerű helyzetben. Nem mondom, hogy jó volt nézni, mert a felvázolt helyzetek iszonyatosak, de nagyon kevés mindenbe tudok belekötni. Talán a tempója döcögös ezekkel a "külön" történetekkel, a párbeszédek olyanok mint a mondanivaló, nincs vagy nem megfogalmazott, valahogy az egész csak úgy lóg a levegőbe. Ha tudnék, akkor egy fél ponttal azért feljebb pontoznám, de a 8-ast azért nálam valahogy most nem ütötte meg.

Értékelem: 7

The Hurt Locker (2008) on IMDb

Műfaja: dráma, thriller, háborús

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr5417780730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása