Egy a tucatból

Sakasama no Patema

2022. február 18. 16:22 - Kergeboci

Nézz a lábad elé, fejed fel ne emeld körbe nézni a való világban! Légy engedelmes, ne ábrándozz!
Rabszolga.
Aztán egy nap, feltűnik egy lány aki felfelé zuhan.

Lenyűgöző koncepcióval rendelkező anime egy ketté osztott világról, ahol az egyik számára a gravitáció pontosan ellentétes irányú, mint a másikban. A vizualitás, a nézőpont csere, ahogy egyszer zuhanunk, máskor emelkedünk, rendkívül jól lett megvalósítva. Egyszerre szédülünk bele a látvány világba, vagy abba, hogy az agyunk éppen próbálja átfordítani a képet és összerakni a látottakat.

Sajnos azonban az egésznek van egy kezdő filmes beütése. Adva van egy egyedi koncepció és egy nem túl eredeti cselekmény. A mondanivaló még csak csak elmegy, van egy 1984 Orwelles beütése, egyszerre szól az elnyomásról és a szabadság vágyról, szól a szerelemről, a különbözőségek, egyéniségek fontosságáról. Semmi kiemelkedő vagy új, de ez a része még valahogy működik. A történettel és a karakterekkel már nagyobb gondok vannak. Az előbbi egy unalmasabb disztópia sztori, nulla alapozással és még kevesebb katarzíssal, amit egyedül a fent említett hangulat tud csak eladni. Az utóbbi pedig, majdnem hogy nem létezik. Papírmasé karakterek, eredeti ötlet nélküli üres vázak, amiket max a jól megszokott klisé tud "feltölteni", mozgatni előre.

A másfél óra így egy kicsit unalmas és fárasztó. Az ötlet megérhetne egy egész estét filmet, esetleg egy sorozatot, de a megvalósítás maximum egy rövid filmnek menne el. Szóval átgondolandó, de ha van rá időd, akkor csak ez az agytorna a fordított világokkal, megérhet egy (ingyenes) megnézést: japán online film fesztivál '22.

Értékelem: 6

Patema Inverted (2013) on IMDb

Műfaja: rajzfilm, kaland, dráma

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr2517624728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása