Egy a tucatból

The Shape of Water

2018. február 28. 12:06 - Kergeboci

A víz érintése

Szögezzük le, a film jó. Csak nem vagyok benne biztos, hogy ezt úgy a nagyvilágnak szánták. Sokkal inkább film készítőknek és hard-core film őrülteknek (általánosítok, nem kell belekötni!)

Mondjuk Del Torora mindig is jellemző volt a bizar, egyszerre gyermeki, varázstündéres misztikum, és a a naturalista véres, mocskos valóság összemosása. Ez a film, ha nem is a rá jellemző mértékekben, de pontosan ezen jellemzőkkel büszkélkedik. Pont annyi szexualitás és erőszak van a filmben, hogy nézése közben, ne a Szépség és a szörnyeteg jusson a néző eszében. Pedig, van belőle bőven a filmben. Meg egy kicsi, a 80-as évekbeli kalandfilmből. Meg a 70-es évekbeli hidegháborús kémfilmekből. Meg a 30-as évekbeli fekete fehér musical-ekből. Meg az 50-es évekbeli szörnyfilmekből. Meg a huszadik századbeli elfogadást hirdető művész filmekből.

Ez egy hihetetlen jó összhanggal "összetákolt" kavalkád, mely talán minden pillanata egy korábbi klasszikust idéz. Szinte biztos vagyok benne, hogy a forgatókönyv jegyzetei között, jó sok filmcím ott díszeleg a lábjegyzetben. Mégis, stílusos tud maradni, van egyénisége, a sok kis sablont úgy igazgatja, hogy valami egyedit tudjon alkotni. Talán, talán ha más hangulatba talál meg, nem csak a film rajongó énem tudná értékelni.. azaz nem csak értékelni tudnám, hanem igazán élvezni is.

Szóval a film kidobott magából, nem szippantott be, de távolról tudtam benne gyönyörködni, és ez igazából most elég is volt, nem jöttem ki rossz szájízzel. A látvány világ lenyűgöző, a színek használatáról oldalakat lehetne írni. Michael Shannon karakterét Michael Shannon játszotta el (na jó, nem hiszem hogy ilyen mocsok egy szemétláda lenne, de nagyon tudja ezt a karaktert vinni), de az igazán kiemelkedő Sally Hawkins volt. Sikerült úgy eljátszania az elsőre kis szürke egérkének tűnő, elégé hátrányos helyzetből induló karaktert (bár, utoljára ismétlem magam, annyira megérteni, beleélni magam az érzéseibe, hát nem mindig sikerült),, hogy az egyszerűen szemkápráztatóan gyönyörű volt.

Bajban lennék, ha nekem kellene választanom, a legjobb női főszereplők között az idei Oscar díjátadón.

Értékelem: 7

A víz érintése (2017) on IMDb

Műfaja: akció, dráma, misztikus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr5713705096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása