Egy a tucatból

Burn After Reading

2015. szeptember 28. 09:32 - Kergeboci

Égető bizonyíték

Nem hallottam róla korábban (kivéve azt az egy jelenetéről csak), a címe alapján nem is érdekelt igazán. Valamiért az egyszerű borítója megfogott, nem is csoda, hiszen a főszereplők nevei vannak felsorolva rajta. Egy-két példa:
George Clooney, J..K. Simmons, Brad Pitt, John Malkovich, Tilda Swinton. Ez után nem volt kérdéses, hogy meg kell néznem.

Nagyon nem bántam meg, akkor sem, ha nem lesz benne egy top listámban sem.

A film beteg. Nagyon néző barát, de a mélyén (vagyis a közepétől elégé a felszínen), kicsit sem normális. Nehéz lenne ezt megmagyarázni, anélkül hogy pár poént lelőnék, mert a történet, kicsit sem tűnik érdekesnek. Adva van két kormány ügynök, akik egyikét kirúgják a munkahelyről, miközben a felesége egyre jobban elhidegül tőle. A másik furcsa viselkedésű közben az előbbi feleségével (is) csalja a sajátját..Másik szálon egy edzőterem dolgozói szerencsétlenkednek. Egyikük kapuzárási pánikban szenvedve üldözi a netes társkeresőkön a férfiakat, miközben plasztikai műtétekre gyűjt, a másik meg talál egy CD-t tele számmal és dátummal, amiről azt hiszi, titkos ügynökök kódolt anyagát találta meg. És elkezdődik egy kaotikus történet, amit a véletlenek és az emberi frusztráltság kavar meg percről perce egyre jobban.

A film lényegét egyébként a filmben is elmondják. Az eseményeket megfigyelő kormány ügynökség két tagja között zajlik le a tanácstalan megbeszélések egyikén:
"-Mit tanultunk az egészből?"
-Nem tudom, uram..
-Én sem tudom, baszki."

És ez a tanácstalanság, és az, ahogyan az egészet előadják, szinte tökéletesen tükrözi a filmet néző gondolatait, érzéseit. Ügyes.

Ahogy említettem, bármekkora kreténség is az egész, attól függetlenül néző barát. Nagyon jó színészeket láthatunk, nagyon jól színészkedni. Még akkor is, ha teljesen egy rétegű, kicsit eltúlzott karaktereket kell megszemélyesíteniük.

És nem mellékesen, ez a furcsa film tartalmazza film történelem egyik top15-ös meglepő fordulatát/jelenetét.

Tipikusan az a film, ahol a 6 pont jobb mint a 7, mert tisztán élvezetes, anélkül, hogy a hibáit figyelné az ember. Igaz, így klasszikussá sem fog válni sosem.

Értékelem: 6

Burn After Reading (2008) on IMDb

Műfaja: Vígjáték, Dráma, Bűnügy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr87848062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása