Egy a tucatból

Richard Jewell

2021. április 28. 22:13 - Kergeboci

Richard Jewell balladája

1996-ban bomba robbant az Atlantai olimpián. Egy ott dolgozó biztonsági őrnek köszönhetően, aki felfedezte a gyanús táskát, a tömeget már épp elkezdték kivonni a rendezvényről, mikor felrobbant. A tragédiában még így is több mint 100an megsérültek, és ketten meg is haltak. A biztonsági őrt hősként ünnepelte az ország, mígnem ki nem jött egy cikk arról, hogy az FBI gyanúsítottként nyomoz utána. És ezután robbant a média bomba, pár napon belül, a korábbi hőst, közellenségként, alattomos gyilkosként kezdte el kezelni.

Az igaz történeten alapuló film, ha nem is a legjobb, de remek társadalom és média kritikaként is felfogható, bár bevallom, inkább nem olvastam utána a részleteknek, nem akartam tudni, mely tényeket ferdítette el az író. Végül is nem dokumentum filmről beszélünk, hanem mozifilmről. Ennek megfelelően, bőven túl van romantizálva (aztán láttam, hogy Clint Eastwood rendezte így már kicsit értem), teljesen jogosan az érzéseinkre akar hatni. És hat is. A forgatókönyv nem túl kiemelkedő, igazából sok újdonsággal nem szolgál, de simán elmegy. Ami igazán remek volt, az a színészi játék, az egyszerűen kifogásolhatatlan. Nem csak a főszereplő, de a főbb mellék szereplők is remekelnek a szerepükbe úgy, hogy igazi színpadias túljátszás, erőltetett drámai pillanatok, alig-alig vannak csak a filmben. Sam Rockwellt és Kathy Bateset amúgy is imádom képernyőn látni, de ezentúl Paul Walter Hauser nevére is jobban fel fogom kapni a fejem.

Értékelem: 7

Richard Jewell (2019) on IMDb

Műfaja: életrajzi, krimi, dráma

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr7816516370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása