Egy a tucatból

One Night in Miami

2021. április 24. 09:26 - Kergeboci

1 évvel Malcom X (és amúgy Sam Cooke) meggyilkolása előtt járunk Miamiban, mikor is egy ifjú bokszoló, Cassius Clay (akit később  Mohamed Ali néven fog ismerni a világ) megnyeri élete első döntőjét. A sikert megünnepelvén a 4 fiatal (a fent említettek és Jim Brown) összejönnek egy hotelszobában. Mivel Malcom nem híve a felhajtásnak és a bulinak, így az ünneplésből egy beszélgető est kerekedik.

Ahogy ebből már sejthető a film a kamaradarabok sorát bővíti, annyira, hogy konkrétan ez (is) egy színdarab filmre dolgozása. Ennek megfelelően kevés érdemi cselekménnyel de annál több párbeszéddel játszik, mely a látszat ellenére, sokkal izgalmasabb, mint hittem volna. Hiszen ismerjük a korszakot, ez volt a szegregáció elleni lázadás legforróbb időszaka. A négy címszereplő ráadásul azonos érdek körből származnak, mind a négy afroamerikai, ráadásul mindannyian híresek, emberek ezrei hallgatják meg szavaikat. Mégis négy nagyon is különböző világszemlélettel rendelkező ember feszül egymásnak abban a szobában.

Érvek, célok, hitek kerülnek összetűzésben, még akkor is, ha a cél nagyjából hasonló, az eszközök és a módszer, melyet azt elérni akarják, mindannyiuk estében különböző. Ez bőven megadja erre a 2 órára azt az alapot, mely lekötheti a nézőt, engem le is kötött. Bár a téma kicsit távol áll tőlem, jó volt nézni és hallgatni ezt a pár különböző véleményt. Érdekes adaléka volt még a filmnek, hogy senkiből sem csinált szentet. Még Malcom is egy önmagával és a világgal vívódó, bizonytalan és kétségbeesett figura volt, talán a legkiforrottabb (bár az oscar jelölés nem az én véleményemen van) karakter volt az összes közül. Külön érdekes volt látni, hogy reflektált az író ezen emberek jövőbeli sorsára, előre jelezvén, kire mire sor vár, vagy mi okozza vesztét (most ez így nagyon lesarkítva, de érdemes a megnézés mellett egy kicsit utána olvasni a szereplőknek).

Nem a legkiemelkedőbb darab a számomra, de ez elsősorban a téma hibája, nem a filmé. Érdekes karakterek, érdekes témák, jól előadva. Megbánni nem bántam meg.

Értékelem: 7

Crip Camp (2020) on IMDb

Műfaja: dráma

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr6216511262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása