Egy a tucatból

Knives Out

2020. augusztus 21. 13:11 - Kergeboci

Tőrbe ejtve

Klasszikus Poirot/Columbo/Agatha Christie/Sherlock Holmes-os detektív történet, modernebb, kicsit pörgősebb stílussal bemutatva, csipetnyi fekete humorral.

Bár a történések végig lekötik az embert, és mindig akad egy kis csavar, ami megkavarja kicsit a képet, attól még a forgatókönyv nem nevezhető túl újszerűnek vagy eredetinek. Bár talán pont ez is volt a célja, egyfajta omázs (hommage) filmként szolgál, emléket állítva a fent felsorolt krimi történetek számára. A helyszín, egy elszigetelt kastély (ház), ahol a gazdag nagypapa születésnapját ünnepli a család. Az öreget másnap holtan találják, és a helyi rendőrség öngyilkossággal zárná le az esetet. Azonban megjelenik a színen egy titokzatos megbízó által felbérelt híres detektív, és elkezdődik a nyomozás.

Innentől nagyjából sejteni lehet az irányt. A kezdetekkor mindenki szeret mindenkit felállásból szépen lassan kibontakoznak a családon belüli ellentétek, lehetséges gyilkossági indítékok. Talán ott kezd el kicsit érdekesebb lenni, mikor a film megmutatja, hogy mi is történt a szobában az este. Onnantól egy minimális stílus váltás következik, felpörgetve és izgalmasabbá téve az addig nem túl feszült szituációt.

A neves színészek sajnos egyrétegű karaktert kaptak, így ebből túl sokat nem is hoznak ki. Egyedül a főszereplő lány kapott mélységeket, amit szerencsére meg is hálál, az ő esetlen, nyílt karaktere remekül állt a színésznőnek. Plusz Daniel Craig-nak áll még jól ez a kicsit tenyérbe mászó figura, bár egy emlékezetes Columbo féle karakter szintet, sajnos az ő szerepe sem tartalmazott. Kár, pedig a forgatókönyv, még ha nem is túl eredeti, meglepően jól sikerült. Jól bánik ezekkel a karakter vázlatokkal, és a párbeszédek, a reakciók, minden esetben lendítenek előre az ügyön vagy a történéseken. Az események jó ritmusban váltják egymást, és egy kicsit visszafogott, angolos, mégis humoros atmoszférát meg tud teremteni, az amúgy jobban belegondolva, igen csak tragikus történethez. Mindezt remek fényképezéssel, látványos díszletek között.

Értékelem: 7

Tőrbe ejtve (2019) on IMDb

Műfaja: vígjáték, krimi, dráma

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr1716172258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása