Egy a tucatból

They Shall Not Grow Old

2020. július 17. 23:56 - Kergeboci

Akik már nem öregszenek meg

Az egyedi dokumentum film ötlete Peter Jackson fejéből pattant ki. Ő és csapata keresték meg azokat az archív fekete-fehér néma filmes I. világháborús felvételeket és túlélőket, amik és akik segítségével hűen be tudták mutatni, a keveset említett első nagy modern háború szörnyűségeit. És ebből a szempontból, tökéletes munkát végeztek.

Technikai téren tényleg tökéleteset. Az egy dolog hogy kiszínezték a felvételeket. De emellett felkonvertálták nagyfelbontásra, összesimították a különböző tekercsek eltérő fps számát, szájmozgásról és szituációtól függően beszédet és környezeti hangokat adtak hozzá, és a túlélők beszámolója alapján még be is azonosították az egyes történéseket, szereplőket. Nem kevés munka lehetett ezt így összehozni.

Ez, és a narráció segíti közelivé, és mai szemmel is átélhetővé tenni az egészet. A borzalom is itt kezdődik, a rendező nem finomkodik. Kendőzetlenül és cenzúra nélkül kapjuk telibe a szörnyűségeket, valódi felvételeket bombatámadásnak kitett, bajonettel kibelezett, lőfegyver által szétrobbant fejű katonákról, az eseményeket testközelben átélők nyers beszámolója kíséretében.

Ami még nehézzé teszi (legalábbis nekem tette) a film befogadását, az a mondanivaló, a túlélők véleménye a háborúról, saját szerepükről. Tény, 70 évvel később születtem és soha nem kellett hasonlót átélnem, így nem is érthetem meg, ahogy őket sem értették meg azok, akik hátra maradtak. De a tényen nem változtat, nekem nem ez a dokumentum film fogja emberileg érthetőbbé tenni sem a történteket, sem a korszellemet.

Értékelem: 7

Akik már nem öregszenek meg (2018) on IMDb

Műfaja: dokumentum, történelmi, háborús

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr9316019786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása