Egy a tucatból

Arrival

2016. november 20. 09:00 - Kergeboci

Érkezés

Rég óta vártam a filmet, a rendező személyében ugyanis lassan hömpölygő, inkább hangulat, mint sem akció scifire lehetett számítani. És szerencsére a számítás nagyjából be is jött. Erős érzelmekkel fűszerezett drámát látunk, kevésbé tudományos, inkább irodalmi/művészi tálalással.

3 főszereplőnk van, ebből Jeremy Renner és Forest Whitaker csak háttér támogatás. Whitaker egy eddig klisés karaktert játszik el, üdítően újszerűen. Renner karakteréről sokat inkább ne beszéljünk, a szerepe pont csak annyi, hogy ott kell állnia, nem több.
A filmet a hátán Amy Adams viszi, tökéletes, Oscar díj gyanús alakítással. Ez nem véletlenül alakult így, látszik a rendező célja, nagyon sok közelit kapunk a színésznő arcáról, nagyon közel akarja éreztettetni a nézőt hozzá.

A történet megágyazás az idegenek érkezése, akik nem bombázással köszönnek be bolygónkon. 12 kavicsürhajó érkezik, akik békésen lebegnek egy helyben, várva az emberek kapcsolat felvételére. Ami elég nehézkesen indul. Az idegenek láthatóan nem is próbálkoznak, az emberiség pedig nagyon lassan halad. Elégé lassan ahhoz, hogy odalent közben a fajunkra megszokott paranoia szépen lassan átvegye az uralmat az emberek elméje fölött.

Sajnos a tudományos háttér, erősen popcorn szagú lett. Talán ez is a film legnagyobb hibája. Lassú történet vezetésében bőven belefért volna több tudományos magyarázat, mind a kommunikáció mind az elméleti fizika oldaláról. De sajnos a scifi vonal is erősen hanyagolva lett, legalábbis az idegenekkel kapcsolatban. Szinte semmit sem fogunk megtudni, sem az érkezőkről, sem a következményekről. A rendező (vagy a könyv írója) sok mindet hagy lógni a levegőben.

Ennek köszönhetően, rettentően jó beszéd téma lett a film. Sokat lehet róla vitatkozni, lehet filozofálgatni, hogy milyen hatással lesz, lenne ez a jövőnkre nézve. Ha másik filmhez kéne hasonlítani, ez nagyjából olyan, mintha a Csillagok között-et, a könyvespolc háta mögötti jelent sorral zárták volna le. Kevésbé szájba rágós, és sokkal inkább a képzeletre bízott lezárás.

A film kihagyatatlan, de egy bizonyos szintű érzelmi fejlettség elvárandó a megnézéséhez (ettől persze még lehet nem szeretni, de átérezni, csak úgy lehet majd). Az évben eddig még jobbat nem láttam, valószínűleg, nem is fogok. Az izgalmas cselekmény hiány ellenére is rettentően feszült a film, sokszor csak tátott szájjal meredtem a vászonra. Hagyjátok magatokat elmerülni benne, és tényleg erős élményben lesz részetek.

Értékelem: 8

Arrival (2016) on IMDb

Műfaja: dráma, misztikum, sci-fi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr6911975928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása