Egy a tucatból

Arachnophobia

2021. május 17. 19:31 - Kergeboci

Arachnophobia - Pókiszony

Szülői látogatás egyik "előnye", hogy a 20 éves TV műsor ellenességemet mindig újra meg tudom alapozni. 20 éve nem hiányoznak a reklámok, agyatlan műsorok és azok a zseniális megoldások, amivel a műsoridő felesleges részein (a filmeken) lehet spórolni vagy legalábbis saját szájízlés szerint átalakítani. Ilyen volt, mikor 18-as karika mellett is képesek voltak a Hatodik Érzékből minden jelenetet kivágni, amelyben megjelennek a halottak szellemei, vagy mikor hajnali 1 órakor adott Rémálom az Elm utcában sokadig részében egész fejezeteket tüntettek el. Vagy mondjuk az, amit most az AMC-n láttam, hogy begyorsítják a film utolsó 15 percét 1,5-szeres sebességre, hogy beférjen a műsorsávban. Mert ugye a reklámokon, azokon nem lehet vágni, a filmet meg nyugodtan meg lehet gyalázni.

De a filmről is egy kicsit akkor már, a fenti élményt figyelmen kívül hagyva. Mert hogy ez nekem egy nagy nosztalgia vasút volt. Azt előre le kell szögeznem, hogy gyerekorom videókölcsönzős időszakából megmaradt nosztalgia nagyon nagyon sokat lendített az élményen. No nem azért, mert ne lenne még a mai napig végtelen szórakoztató, de a gagyi faktor azért ma már sokkal jobban szemet szúró, mint akkoriban, mikor egy sejtelmes pók árnyéktól vagy kikandikáló szőrös csáprágótól halálra tudtam ijedni. A karakterek, a szituációk, a pókok kommandósokat megszégyenítő taktikai érzéke, főleg az utolsó nagy csata jelenet, mint túlzó, erősen C-D-E filmes hatást keltenek.

Pont ezért is volt meglepő, hogy ennek ellenére, mennyire jól működött a főkarakter és az ő interakciója a külvilággal. Hogy milyen kreatív és aprólékos a kamera kezelés, mennyire jól megoldották a pókok lopakodását, milyen jó a feszültség keltő jelenetek időzítése. Kifejezetten élvezetes volt nézni, és nem csak azért, mert jókat röhögtem. Minden hibája vagy könnyedsége ellenére, remekül összerakott kis hülyeség ez. Apropó, ha már könnyedség.. a vicces és laza hangulat mellett, azért egy-két szereplővel igen csak kegyetlenül bánt a forgatókönyv.

Aztán mikor már kezdtem elengedni magam, betoppan John Goodman, és rápakol a WTF faktorra egy péklapáttal. Nem tudom mit fogyasztott a forgatás előtt/közben, de az látszik, hogy végtelenül jól érezte magát. És a film nézése közben, végső soron, én is.

Értékelem: 6

Arachnophobia (1990) on IMDb

Műfaja: komédia, horror, thriller

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr8116564108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása