Egy a tucatból

Memory: The Origins of Alien

2019. november 11. 17:54 - Kergeboci

A hétvégi Alien + Aliens félmaraton előtt, bemelegítésnek vettem elő, bár attól függetlenül is érdekelt.

Dokumentum filmről beszélünk, mely bemutatja a mozitörténelem horror műfajának egyik meghatározó alkotásának létrejöttének körülményeiről. Direkt fogalmazok ilyen körülményesen, mert nem egy werkfilmről beszélünk, és nem is egy átfogó képet adó dokumentum filmről. Elsősorban azoknak ajánlom inkább, akiknek az alábbi nevek mondanak is valamit: H.R. Giger és Diane O'Bannon. Elsősorban kettejük biohorror és a testi metamorfózis iránti rajongásukról szól, de főleg O'Bannonra koncentrálva kapunk képet arról, milyen életesemények, milyen filmek és regények ihlették meg a készítőket, mik voltak az első forgatókönyv részletek, történet kezdemények, amik később sok egyéb, sokszor kevésbé konvencionális alkotó kezén keresztül átformálódva, világra szülték '79-ben az Alien című remekművet.

Magáról a forgatásról is van szó benne, bár jóval kevesebb, mint amire azt egy "így készül" dokumentum filmtől várná az ember. Ezek a részek főleg a lény különböző formáinak kialakításról és a híres ebédlős jelenetről szólnak. Mindenesetre kaptunk pár kevésbé ismert tényt, illetve több művész szemszögén át, egy egy jelenethez plusz értelmezést, plusz látásmódot.

Ráadásnak linkelnék egy eddig sokkal kevésbé ismert brutális mennyiségű kép gyűjteményt, a forgatási háttérmunkálatokról, koncepció tervekről: Alien

Értékelem: 6

Memory: The Origins of Alien (2019) on IMDb

Műfaja: dokumentumfilm

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr5815301854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása