Egy a tucatból

The Lazarus Effect

2015. október 05. 09:45 - Kergeboci

A Lazarus hatás

Emlékszem mennyire felkeltette az érdeklődésemet anno a film trailerje. Érdekes ötletnek tartottam, mindig is foglalkoztatott a halálközeli élmény témaköre. Egyik régi kedvenc filmem a Flatliners (Egyenesen át) is ezt a témakört dolgozza fel. Nos, a Lazarus hatás, mint kiderült, nem teljesen. A másik, amin megakadt a szemem, az Olivia Wilde volt. Kíváncsi voltam, mit tud nyújtani egy horror filmben. Mint kiderült, igazán jól áll neki a rémiszgetés is.

Aztán kijött a film, jöttek a kritikák. Rosszabbnál rosszabb dolgokat olvasott az ember. IMDB-n 4 ponton állt, azóta is csak 5-ig tornászta fel magát. El is ment a kedvem tőle.

Pedig, lehet pont azért, mert rosszabbra számítottam, nem egy katasztrófa, vannak jó pillanatai. Vagy csak éppen jó hangulatban voltam (egyedül, sötét szobában, fáradtan), de nagyon be tudott szippantani. Tátottam a számat, ott ahol ez volt a rendező célja, féltem ott, ahol a kötelező ijeszgetésre számított az ember. Végig fen tartotta a feszültséget, és talán ez azért is sikerült neki jól, mert a film maga nem túl hosszú. Alig több 70 percnél, és ez így is jó, mert ennél tovább már nem működött volna Gelb formulája. Mert igaz, hogy kellemes meglepetés volt, de nagyon súlyos hibákkal van megpakolva.

A színészi játék nem nagy szám. Olivia teljesíti amit kell, a többiek asszisztálnak, hol idegesítően, hol nem. Mivel horror és rövid film, nem nagy spoiler, hogy sokuk játékát, nem kell túl sokáig nézni. Ez rendben van. Ami nincs, az a történet és a horror előadásához szükséges elemek felhasználása. Irtózatos kliséket szolgálnak fel a nézőknek, amiben nem is ez a legnagyobb baj, hanem az az önismétlés, ahogyan azokat újra és újra és újra és újra felhasználják. Van a rendezőnek egy kedvenc jelenete: megjelenik a háttérben valami sejtelmes, elmegy a fény, jön egy ki szuszogás, felkapcsolódnak a lámpák, az aktuális áldozat, megfordul, és KenytheOne szavaival élve: "OTT A SZÖRNY". Ezt a jelenetet, nem számoltam össze, de 5ször biztosan eljátsszák.

És ez minden mással eljátsszák. Az álommal, a halálból visszatérés (és szérum) okozta képességek felhasználásával, a hang és a fény játékokkal, a cselekvők beszéd témáival, reagálásaival, mindennel. A hangulat fen tartásának segít a 70 perc, ennyi ismétléssel viszont nagyon zavaró.

A másik probléma, a történet. Lebutítva, David Gelb fogta Luc Besson Lucy című filmjét, bele kevert némi túlvilági témát, és vígjáték/akció film helyet csinált belőle egy horror filmet, amiben az eredeti ötlet, pár ijesztgetésen kívül, nem játszik szerepet. Az elgondolólás érdekes, de túl sok mindent nem sikerült kihozni belőle.

Nézhető, ha bele éled magad, elégé félelmetes, és nem okozz maradandó károkat. Én végeredményben nem bántam meg.

Értékelem: 6

The Lazarus Effect (2015) on IMDb

Műfaja: horror

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr527892834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása