Egy a tucatból

Delicatessen

2021. október 18. 11:26 - Kergeboci

Ezt a filmet sem tudom, hogy került fel a Watchlistemre. De francia vígjátékként, ezt sem néztem meg volna, csak úgy első felindulásból. Az, hogy valamilyen szinten hozzá köthető a Zöld Hentesekhez, az meg pusztán a random.org szeszélye, eskü nem így terveztem.

Az még számomra is kérdés, hogy a francia vagy a dán humorral állok-e rosszabbul, de biztos, hogy az előbbi filmekkel azért jóval szerencsésebb vagyok. Ez pedig egy abszurd francia fekete humor a javából. Bár a témája és bizonyos jelenetei erősen Terry Gilliam munkásságát idézi fel számomra (angol létére), annál sajnos azért jóval profánabb filmről van itt szó.

Az apokalipszis után járunk egy, a romok között egyedül állva maradt lépcsőház furcsa lakói között, akik már izgatottan várják az újabb feléjük tévedő gyanútlan idegent. Várják, hiszen az előzőt már egy hete felfalták. Vezetőjük a harsány stílusú hentes, meg is kapja az új árút, akit azért a szeletelés előtt, még befognak némi házimunkára.

A humor, ahogy fentebb is írtam, fekete. Van benne némi fizikai humor, de minden más inkább a halál és a bekövetkezett katasztrófa köré, az együttélésre kénytelen különböző degeneráltak közötti interakcióra szorítkozik. A stílus francia, sok a sületlenség, a kicsit erőltetett, túlszínészkedett előadás. De ez a két elem, a köré kerített dinamikus kamerakezeléssel, bőven le tudott kötni.

Akit bírja az ilyent, és éppen egy "mi a fenét nézek" élményre vágyik, annak esetleg még ajánlani is tudom. Csak úgy "kedvcsinálónak": a film látszólagos fontos eleme a zene és az ütem. Ez konkrétan úgy van ábrázolva, hogy a párocska egy rozoga ágyon dug, és erre az ütemre, mint egy metronóm, kezd el működni, ráhangolódni az egész ház (erre az ütemre festenek, portalanítanak, hegedülnek, biciklit pumpálnak, stb.). És hogy miért létezik ez a jelenet? Mert miért ne? Nagyjából a film egésze is ilyen. Az egész olyan mint egy szürreális álom, mondanivaló és funkció nélküli.

Egynek nekem elment, főleg mert a maga perverz módján még kreatív is, de még egyszer le nem ülnék elé, az is biztos. És azt is kétlem, erre jövőre még emlékezni fogok.

Értékelem: 6

Delicatessen (1991) on IMDb

Műfaja: komédia, krimi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr1016725986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása