Egy a tucatból

The Nightmare Before Christmas

2018. január 02. 09:35 - Kergeboci

Karácsonyi lidércnyomás

Annyiszor hivatkoztak már erre a filmre, és a legtöbb kritikusnál, csomó film és sorozatban feltűnő plakát is arra utal, hogy hatalmas kultusza van már ennek a műnek. Amennyit én tudtam róla, hogy stop-motion, csontváz a főszereplő, karácsony körkényékén játszódik és Tim Burton írta és alkotta a karaktereket.

Főleg ez utóbbi és a cím alapján, valami nagyon nem szokványos elmebeteg történetre számítottam. Nos nem. A történet, egy teljes egészében gyerek és karácsonyi mese, ahol először a karácsony eltöröltetik, de aztán megmentik. Az elmesélés stílusa, már sokkal kevésbé konvencionális. Először is, a főszerepekben Halloweenland (Kísértet föld?) lakói, Tim Burton kokainos álmainak megtestesítői díszelegnek. A csontváz Tökkirály, levelekből kitömött és életre keltett Frankenstein szörnyére hajazó leány, mocsárpofa, boszorkányok, kacsacsőrű kilógó agyú dokik, stb.

A megvalósítás zseniális. A stop-motion önmagában is mindig lenyűgöző, hát még ennyire kreatív látvány világgal. A fény és az árnyék játék, egyszerűen lenyűgöző. A dalok, mivel ez amolyan musical, egyszerűek és nem idegesítőek. A Tökkirály hangja (mint IMDB-ből kiderült Danny Elfmann hangja) annyira tökéletesen hangsúlyozz, énekel, hogy kötelező jó hangcuccal vagy jobb minőségű fülessel megnézni.

Gyerekeknek kicsit ijesztő és abszurd, felnőtteknek túl egyszerű és gyerekes, de minden rétegnek kifejezetten érdekes és ötletes alkotás, érdemes vele próbálkozni, IMDB alapján is, a többségnek (még ha nekem nem is), sokat adó alkotás ez.

Értékelem: 6

Karácsonyi lidércnyomás (1993) on IMDb

Műfaja: animáció, fantasztikus, stop-motion

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyatucatbol.blog.hu/api/trackback/id/tr6013540481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása